Konkurs na Najlepsze Beskidzkie Krepliki – słodka rywalizacja pełna smaku i tradycji.
W Polsce, gdzie pączki są nie tylko deserem, ale także elementem kultury, konkursy na najlepsze pączki cieszą się ogromną popularnością. To wydarzenia, które łączą miłośników słodkości, profesjonalnych cukierników i amatorów, którzy chcą pochwalić się swoimi kulinarnymi talentami. Nie inaczej jest w Wiśle. W tym roku 14. edycja konkursu na najlepsze krepliki przyciągnęła wielu uczestników i gości, a emocje sięgały zenitu!
W tym roku konkurs podzielony był na kilka kategorii, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie: Krepliki zawodowe – oceniano krepliki wykonane przez cukiernie, hotele, restauracje, pensjonaty, etc. Krepliki domowe – tu liczyło się wykonanie wypieków w warunkach domowych w sposób indywidualny. Krepliki tradycyjne – dla miłośników tradycji, czyli krepliki wykonane zgodnie z tradycyjna recepturą. Kreplik publiczności – idealny kreplik wybrany przez publiczność konkursu.
Krepliki oceniało jury złożone z znawców smaków kreplików. W skład jury weszli: Beata Macura – członkini Zarządu Powiatu Cieszyńskiego, Aneta Legierska-Bujok – Radna Powiatu Cieszyńskiego i dyrektorka Regionalnego Ośrodka Kultury w Bielsku Białej, Zenon Zembol – Prezes Stowarzyszenia „7 Dolin” oraz Sylwester Foltyn – Sekretarz Miasta Wisła. Podczas oceny pod uwagę brano: smak i konsystencję ciasta, jakość i oryginalność nadzienia, wygląd i estetykę, zgodność z kategorią.
Krepliki domowe:
Krepliki zawodowe:
GRAND PRIX – Diamentowy Kreplik, najlepszy pączek wg. tradycyjnej receptury
Nagroda Publiczności
Konkurs to nie tylko rywalizacja, ale także świetna zabawa dla całych rodzin. W trakcie wydarzenia mogliśmy wysłuchać koncertu Kapeli Borowiczka oraz wielu ciekawych informacji dotyczących historii pączków. Konferansjerem wydarzenia był niezastąpiony w tej roli Rafał Cieślar.
Konkurs na najlepsze pączki to wydarzenie, które pokazuje, jak ważne są dla nas tradycja i wspólne celebrowanie smaków. To także okazja, by odkryć nowe talenty i zainspirować się do eksperymentów w kuchni. Już dziś warto zacząć ćwiczyć, bo kolejna edycja konkursu już za rok!
Organizatorami tegorocznego konkursu byli: Wiślańskie Centrum Kultury i Miasto Wisła i Regionalny Ośrodek Kultury w Bielsku Białej. Starosta Cieszyński Janina Żagan objęła konkurs Honorowym Patronatem. Wydarzenie odbyło się w gościnnych progach Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Jana Śniegownia w Wiśle. Gościną wydarzenia była Zastępczyni Burmistrza Miasta Wisła Katarzyna Czyż-Kaźmierczak.
Na koniec warto wspomnieć o sponsorach konkursu, którzy ufundowali dla zwycięzców nagrody rzeczowe w postaci sprzętów AGD i ekskluzywnej kawy, byli to: Bomex, Kuvings Polska, Technica, Pizzeria Belweder, Nasza Kombucha.